Ars poetica

Ars poetica
Ars poetica: Érzés, ami hajt minket

2013. február 15., péntek

Rendőri intézkedések Bissauban

- Lászlóval megtörtént, hogy az egyik körforgalomban azért állította meg a rendőr, mert nem volt bekapcsolva a biztonsági őve és ezért elsőként 1000 Euro büntetést fizessen neki. Amikor László mondta, hogy nincs Euro nála, akkor 3000 SFA-t kért. Amikor azt ki akarta fizetni neki meggondolta magát és leírta négyszer egymás alá az 5000 SFA-t, hogy akkor ennyit kér. Mivel László azt mondta neki, hogy ennyi pénz már nincs nála, akkor megtetszett neki László pólója, hogy azt adja oda neki, de mivel László mondta neki, hogy ez az egyetlen pólója, végül a csomagtartóból elfogadott egy füzetet és kért még mellé 3 db tollat, majd még adjon neki valamit, kapott májkrémet ajándékba. Ezek után barátságosan megkérdezte a nevét és továbbengedte.

Azért a helyi közlekedésről annyit tudni kell, hogy itt rendszám nélkül, világítás és bukósisak nélkül, biztonsági övet én még nem is láttam bekapcsolva, az autókba csak úgy bepréselődve ülnek (pl. egy ötszemélyes autóba 7-en ülnek) vagy a busz végébe a kinyitott ajtókban állnak az emberek. Lógnak a platón vagy tetőn ülve lobognak az utakon (pl. pickup platóján nyomorognak ülve, állva), az indexet nem ismerik, bármikor elindulnak körülnézés nélkül, a háromsávos utakon 5 sorba állnak az autók stb.

- Amilyen büntetésekről hallottunk a többiektől:

Valakit azért büntettek meg, mert papucsba vezetett és az balesetveszélyes, mert megcsúszik a lába a pedálon (itt az emberek javának nincs is zárt cipője);

Valakit azért büntettek meg, mert volt valami a hátsó ülésén, ami nem volt lekötve, így előrecsúszhat és az balesetveszélyes;

Valakit azért büntettek meg, mert félmeztelenül vezetett;

Valakit meg azért büntettek meg, mert be volt kapcsolva a biztonsági öve;

Ki érti ezt?

Mindenesetre találkoztunk nigériai katonákkal is, akik a rend fenntartásáért vannak jelen Bissauban. Szerencsénkre az egyik csapat barátságosan állt hozzánk, így lefotózhattuk őket:


Jelentkezés Bissauból

Kedves blog olvasók, ismerősök, barátok és családunk!

Az elmúlt hét eseményeinek összefoglalóját folyamatosan írjuk, csak úgy gondoltuk, hogy amíg itt tartózkodunk a bissaui vendéglátásban, addig nem tesszük közzé.

Egyébként nagyon meleg van, ragyogóan süt a nap, rálátunk a medencére, de mi aszalódunk a napon az autó mellett és várjuk az igazi vevőt. Mivel nem szeretnénk már hazazötykölődni az autóval, ezért annak eladása a feladatunk és ki is tölti az egész napunkat. Tavaly elsőként adtuk el az autót, pedig nem is akartuk, idén az utolsók közt vagyunk, pedig most szeretnénk.
Tehát jól vagyunk és játsszuk a türelemjátékot a helyiekkel.
Ne aggódjatok, vigyáznak ránk!


Üdvözlettel:
Ildi & László

Folytatás hamarosan...